Foto
'De pionieren van het spel, niet een Gentlemenclub' zo werd Notts County FC gekarakteriseerd door de kenners. De club uit Nottingham viert dit jaar zijn 150ste verjaardag en is daarmee de oudste club ter wereld. Tegenwoordig speelt de club anoniem in de League One, maar ruim 120 jaar geleden stond Notts aan de wieg van de huidige Premier League. Hoe een grootheid af kon zakken in het Engels voetbal.

Bij de oprichting van Notts County FC in 1862 werd aanvankelijk gedacht dat Notts, net zoals de meeste sportclubs in die tijd, een 'gentlemenclub' zou worden. Maar niets was minder waar. Notts werd gezien als een pioniersclub. Misschien daarom ook wel niet verwonderlijk dat Notts aan de wieg stond van de eerste Engelse voetbalcompetitie. 

Notts County FC stond samen met Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Preston North End, Stoke F.C., West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers aan de wieg van de Football League, waar deze clubs de eerste deelnemers waren. Notts eindigde in de eerste twee seizoenen als derde. 

Daarnaast namen The Magpies ook deel aan de eerste FA Cup toernooien. Uit dit toernooi stamt ook het grootste succes van de club. Waar Notts in 1891 nog strandde in de finale, waarin het met 3-1 verloor van Blackburn Rovers, won de club in 1894 wel de FA Cup. In de finale waren de zwartwitten met 4-1 te sterk voor Bolton Wanderers. Jimmy Logan scoorde in deze wedstrijd een legendarische hattrick, waarmee hij de eerste hattrick ooit in een FA Cup finale op zijn naam schreef. 

Tot seizoen 1925/1926 kwam Notts County uit op het hoogste niveau, maar na de degradatie in 1926 moesten de supporters maar liefst 60 jaar wachten tot de club weer op het hoogste niveau uit zou komen. Nadat de club weer degradeerde kwam het alleen in seizoen 1990/1991 nog uit op het hoogste niveau, waarna de club weer naar de lagere regionen van het Engels voetbal zonk.

Notts County kwam in 2009 nog op de voorpagina van de sportkranten in Engeland voor doordat het een poging waagde om terug te keren op het hoogste niveau in Engeland door Sven-Goran Eriksson als technisch directeur aan te stellen en Sol Campbell en Kasper Schmeichel aan te trekken. Campbell en Eriksson vertrokken echter weer op korte termijn, waardoor het project niet doorgezet kon worden. 

Momenteel zijn The Magpies actief in de League One, de derde divisie. Vorig jaar leek de ploeg onder leiding van Keith Curle nog te promoveren naar de Championship, maar Notts County bleef hangen op een zevende plek. Het doel dat eigenaar Ray Trew is dan nu ook niet verassend: Notts County moet langzaam weer de weg omhoog maken. 




Leave a Reply.

    Club van de week

    Elke week wordt er een club uitgebreid behandeld. Hierin wordt de mooie geschiedenis of juist de sterke lijn omhoog in de afgelopen jaren beschreven. Elke week is er een andere club het onderwerp.

    Archives

    September 2012

    Categories

    All